Forside /  Foring av villfugler i vinterhalvåret
mating av villfugl

Foring av villfugler i vinterhalvåret

Mating av villfugler er viktig for at småfuglene skal overleve den kalde vinterstiden her i Norge. I denne bloggen tar vi for oss de vanligste typene villfuglmat, og generelt alt du trenger å vite om foring av villfugl.

Småfuglene klarer ikke å bygge seg opp så store fettreserver at de håndterer vinterens utfordringer ; og heller ikke alle hamstrer mat. Derfor trenger de trygg tilgang på fuglemat gjennom hele vinteren.

Fòrblandinger til villfugler om vinteren bør derfor være rike på proteiner og fett.

Se etter blandinger som inneholder nøtter, solsikkefrø og hel havre. (Aller helst lite havregryn og lite skall da begge deler er næringsfattig "fyll")

 

Ulike fuglearter tiltrekkes ofte av ulik fuglemat:

 

Solsikkefrø:

Solsikkefrø tiltrekker ofte svartmeis, spettmeis, bokfink, kjøttmeis, dompap og gråspurv med flere.

Mange fugler elsker solsikkefrø, og det kan være lurt å velge solsikkekjerner fremfor frøene. Villfuglene bruker nemlig veldig mye energi på å få ut kjernene av frøet, og det sliter mye på nebbet deres.

Det blir også mye avfall av skall under foringsautomaten, og blir dette liggende på bakken vil det raskt kunne tiltrekke mus og rotter.

 

Trodde du at solsikkefrø er solsikkefrø?

Det er det ikke. Det finnes mange ulike varianter og de har ulik sammensetning av olje og fett. Villfuglene bør helst ha solsikkefrø med mye fett men ikke mye olje. Se etter de stripete variantene- de helsvarte er ofte matfrø som brukes til produksjon av solsikkeolje og har et mye større oljeinnhold enn det villfuglene bør ha.

 

Peanøtter:

Peanøtter foretrekkes ofte av grønnfink, blåmeis og flaggspett.

 

Meiseboller:

Meiseboller tiltrekker ofte svarttrost, grønnsisik, flaggspett og tornirisk med fler.

Litt ekstra viten om meiseboller:

Det viktigste er at de inneholder nøtter og rikelig med animalsk fett. Hvis du henger meisebollene i en fordispensor beregnet for meiseboller, unngår du også at det blir unødvendig mye avfall.

 

Prøv gjerne å variere litt, så ser du raskt hva som faller i smak hos villfuglene i nærheten av deg. Snart kan du nyte synet , fuglesangen og daglig besøk som villfuglenes nye helt og bestevenn!

småfugler på et fuglebrett som spiser

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top