
Dyresjappas 10tips for en vellykket båttur med hund
Skal hunden bli med på båttur? Les våre tips for å gjøre båtopplevelsen like hyggelig for både to og firbente;)
For mange er sommeren ensbetydende med sjø og båtliv, og mange vil ha med familiens hund på båtturen også.
Dersom det er første gang hunden skal bli med er det noen ting som kan være greit å vite. Hunder kan i likhet med oss mennesker bli sjøsyke, så se an hundens reaksjon og tilvenn hunden rolig og med positiv forsterkning. Det kan være lurt å ikke ha foret hunden rett opptil avreise for å unngå kvalme. Vet du at hunden din sliter med reisesyke, men alikevel må bli med på båten finnes det hjelpemidler for dette. Mange opplever bedring med hjelpemidler som et beroligende halsbånd med ferormoner eller reisesyketabletter du kan få kjøp hos veterinær.
- Trygg ombordstigning:
Det å gå på gyngende underlag som flytebrygger og lignende og det å komme seg ombord i båten generelt kan være en utfordring for hunder som ikke er vant med det. Det er derfor lurt at du som hundeeier utstråler ro og trygghet og gjerne har noen ekstra godbiter på lur når hunden din skal gjennom denne utfordringen.
Små hunder kan ofte løftes ombord, men har du stor hund kan en rampe eller «landgang» kanskje være nødvendig. (slike hunderamper kan du få kjøpt på dyrebutikken, og vil gjerne være både sammenleggbare og ta relativt liten plass i båten.)
- Luftetur:
Hunden bør være ekstra godt luftet og slitt ut før man legger ut på tur ; så det blir lettere å fall til ro i båten.
- Flytevest:
Vi hører rett som det er at «hunder kan jo svømme så hvorfor trenger den flytevest?» Men hunder kan også skade seg i fallet, bli nedkjølt, få panikk, eller bli utslitt og alt det andre vi mennesker også kan som gjør at de ikke klarer å svømme like godt som normalt, så en flytevest er og blir en sikkerhet man ikke bør være foruten. I tillegg har den både signalfarge og håndtak på ryggen som gjør hunden enkel å få øye på i vannet og enkel å få opp av vannet dersom uhellet er ute.
- Sikkerhetsline:
Vi anbefaler å ha hunden festet i langline slik at det er lettere om uhellet skulle være ute. Husk å aldri feste linen i hundens halsbånd (da dette kan skape fare for kvelning mm om hunden faller ut av båten), men fest linen i flytevestens håndtak.
- Drikkevann:
Drikkevann bør alltid være tilgjengelig (vi anbefaler virkelig en skvulpesikker vannskål til dette bruket for å unngå masse søl i båten.)
- Pauser:
Ta jevnlig pauser ved kai så hunden får luftet seg og sett gjerne av noe ekstra tid til lek, slik at hunden forbinder båtlivet med noe ekstra hyggelig. Ikke forlang at hunden skal kunne holde seg lenger enn den normalt gjør hjemme, husk at båtturen må legges opp etter hundens premisser på dette.
- Hundeleker og tidfordriv:
Ha gjerne noen hundeleker med ombord, slik at hunden har noe tidsfordriv om den kjeder seg. (Det kan være lurt at disse lekene flyter på vann dersom de skulle falle over bord)
- Gi hunden en fast plass i båten:
En trygg og god hundeseng og en fast plass å være; er trygt og godt for de fleste hunder. Husk å sjekke om hundesengen har sklisikker bunn, slik at den ikke sklir rundt på glatt skipsgulv.
- Oppmerksomhet i land:
Pass på å lufte hunden på områder der det er tillatt; det er fort gjort å ende opp i fuglereservater langs kysten når man går i land på ukjente steder. Ikke la hunden bade eller drikke av stillestående vann og pytter langs svabergene, da disse kan inneholde blågrønne alger som produserer giftstoffer.
Vær varsom og overhold båndtvang og vern om dyr og miljø.
- Pass på hund og pels:
Spyl hunden dersom den har badet i saltvann og sørg for at den blir skikkelig tørr og ikke går rundt fuktig for å unngå våteksem og kløe. En god føner er kanskje nødvendig å ta med dersom hunden din har tykk og lang pels.
Nyt sommeren og god båttur!