Overvekt hos hund; og våre beste råd for å hjelpe hunden ned i vekt.
Visste du at nesten 30% av alle hunder er overvektige? Overvektige hunder har som oss mennesker betydelig høyere risiko for en rekke ulike sykdommer og plager enn det normalvektige hunder har; samtidig som det kan korte ned på levetiden til din beste venn. Derfor er det superviktig å passe på at hunden din ikke utvikler overvekt.
Det å skulle slanke hunden sin er ikke alltid så enkelt som man tror, men her er våre beste tips og triks for å få hunden til å gå ned i vekt!
Det å slanke en hund fra å være overvektig til normalvektig gjøres ikke på et blunk, så smør deg med tålmodighet og tenk at dette er et langtidsprosjekt som skal være håndterbart og positivt betont for dere begge.
- Vi starter med det enkleste- nemlig hundematen!
Det er langt fra alle som klarer å regulere hvor mye de spiser selv, og det første vi kan starte med er å kontrollmåle hvor mye mat hunden trenger. Bruk doseringstabellen bak på hundeforsekken som pekepinn. Tabellen er oppgitt både etter alder og kg hunden veier; men husk at disse tabellene kun er veiledende og ikke sikkert passer din hund helt perfekt.
Vår anbefaling er å ligge på det fortabellen tilsier som et utgangspunkt med så trekke ned dersom den er mindre aktiv.
NB!
Husk at du også må trekke ned på formengden dersom du gir godbiter eller tyggebein eller andre spiselige belønninger i løpet av dagen.
Den totale mengden er det som teller; og alt spiselig du gir hunden har noe å si.
Et godt sted å begynne dersom du ikke har forsøkt lavkalorivarianter er for eksempel: Vigor & Sage weightcontrol, eller Natural Greatness Light & Fit, men de fleste fortyper har en variant beregnet for dette, så spør oss gjerne om du lurer.
Er hunden din betydelig overvektig og du tidligere har forsøkt «light»-varianter uten hell bør du kanskje vurdere i samråd med veterinær et rent slankefor for vektreduksjon som for eksempel: Natural Greatness Obesity
- Mer fysisk aktivitet!
Kort sagt : øk tempo på turene; gå flere turer, lengre turer, kanskje starte forsiktig med jogging eller sykling med hunden? Eller kanskje er tiden inne for å prøve seg på et agilitykurs? Eller bare la den leke fritt i parken med andre hundevenner?
Alt hjelper her; og litt ekstra aktivitet vil bidra mye over tid!
- Om du gir godbiter eller tyggebein til hunden din, bytt til fettfattigere alternativ, eller vurder mengden du gir.
De fleste hundeeiere bruker en eller annen form for godbiter eller tyggebein under trening eller belønning. Hunder har også et stort behov for å tygge, og godbiter kan jo være et «must» når man trenger med hunden. Men her finnes det mange kalorier å spare ved å være bevisst både på mengde og det å bytte til andre lavkalorialternativer.
Vi anbefaler å kutte helt ut menneskemat som pølser osv, da det ofte er svært fettholdig mat, og dermed vil gi mye unødvendige kalorier.
Et griseøre som belønningstygg inneholder opp mot 40%fett, mens et okseøre kun 3-4% fett til sammenligning.
Kanskje kan du også bare dele godbitene du normalt gir i flere biter? Hunder oppfatter ikke størrelsen på selve godbiten, og på den måten så kutter du kaloriene i samme slengen.
- La hunden jobbe for maten!
Mange overvektige hunder sluker maten og er ferdig med måltidet på 1-2-3. En god og enkel måte å la hunden både få mer mental stimuli samt øke metthetsfølelsen hos hunden på er å la den jobbe for maten.
Bruk slikkematter, slikkeskåler, iqleker, snusematter med mer, slik at hunden virkelig kan bruke nesa og jobbe frem forkulene eller våtforet. Det er både gøy og utfordrende på samme tid, og hunden får mange positive ringvirkinger av å få sysselsatt seg mere mentalt.
Ta kontakt med oss dersom du trenger rådgivning med forbytte eller slanking og masse lykke til!
Er du usikker på om din hund er overvektig eller ikke?
Ta en titt på Body Conditioning skjemaet under- det er det veterinærene også bruker for å bedømme om en hund er overvektig eller ikke.
Det er ideelt for hunden å ligge på nivå 2, for å regnes som normalvektig. På nivå 2 skal du enkelt kunne kjenne hundens ribbben, og hunden skal ha en tydelig midje sett ovenifra.
Ved å unngå overvekt på din hund har du gjort det beste man kan for å unngå typiske overvektsplager som diabetes, hjertesykdommer, leddplager med mer.