Klikkertrening av fugl
Med litt forkunnskaper og ved hjelp av en klikker og en targetstick, kan du enkelt lære fuglen din, uansett størrelse og art. En rekke ulike triks og nyttig adferd, som piruetter, vinking, gå av og på fingeren, komme på kommando, gå inn i buret, app
Med litt forkunnskaper og ved hjelp av en klikker og en targetstick, kan du enkelt lære fuglen din, uansett størrelse og art. En rekke ulike triks og nyttig adferd, som piruetter, vinking, gå av og på fingeren, komme på kommando, gå inn i buret, apport og mye mer vil både du og fuglen vil sette pris på. Og gjøres det på en riktig måte, vil dere begge ha stor glede av treningen.
Hva er ideen bak trening med positiv forsterkning? Og hva er positiv forsterkning Positiv forsterkning er enkelt og greit belønning av ønsket adferd. Når vi lærer bort triks baserer vi oss på enkel atferdspsykologi og atferdsteori som sier at adferd som får en positiv respons (belønning) får vi mer av, mens adferd som får negativ respons (straff) får vi mindre av. Innen psykologien kalles dette operant betinging og er prinsipper som gjelder for all læring, også hos hunder, katter, mennesker og andre dyr. I moderne dyretrening har man gått mer og mer bort fra straff og jobber nå kun med positiv forsterkning av ønsket adferd.
Hva er en klikker og hva brukes den til?
Klikkeren er et lite verktøy som gir fra seg en tydelig klikkelyd når du trykker på den, og brukes under innlæring av adferd for å fortelle fuglen nøyaktig hva som blir belønnet. Når du ønsker å belønne et barn for å f.eks ha ryddet rommet, kan du si «Siden du var så flink til å rydde rommet, kan du ta med en venn på kino i morgen». Barnet vil uten problemer forstå at kino med en venn er belønning for å ha ryddet rommet, uansett om det går flere timer i mellom ønsket adferd og belønningen. Når man jobber med dyr, er det viktig at belønningen kommer som en direkte konsekvens av adferden, fordi dyr har problemer med å se sammenhenger over tid. Faktisk når man jobber med dyr har man bare noen få sekunder på å belønne den perfekte piruetten, før dyret tror du belønner det for det andre den gjør akkurat nå. Når fuglen viser en adferd du ønsker, klikker du altså for å signalisere «bra jobba! Nå skal du få en belønning, fordi det du gjorde akkurat nå var helt riktig!». Alternativ til klikkeren er å bruke stemmen og si «bra», men for små dyr kan det være lettere med en klikker fordi den alltid vil gi fra seg den samme lyden.
Belønningen bør være slik at fuglen syntes det er verdt å jobbe for den og den bør matche fuglens innsats. Dersom fuglen har fått til noe ekstra vanskelig eller helt perfekt kan man gjerne gi litt ekstra for å vise at dette satte jeg ekstra pris på. Belønning kan være alt fra kos, til å få leke litt med en leke, en godbit, noe godt å drikke eller noe annet fuglen setter stor pris på. Dersom man bruker godbiter som belønning, er det viktig at godbiten ikke er for stor, da vil mye tid gå med på å spise og kose seg med godbiten og det er upraktisk når du ønsker å komme fort i gang med neste repetisjon.
Hvordan kommer du i gang?
Før man kan begynne å trene med klikker må fuglen «klikkes inn». Da lærer man fuglen at et klikk fra klikkeren betyr at en godbit er på vei. Dette er en kobling vi må lage, for fuglen har ingen forutsetning for å unne dette fra før. Innklikking skjer ved at du klikker med klikkeren og deretter belønner med en gang etterpå, dermed lages en kobling mellom klikk og belønning. De fleste fugler lager denne koblingen veldig fort, så det holder ofte med 2-3 økter med 10-15 repetisjoner. Ideen er at dyret skal sitte igjen og tenke «Hva kan jeg gjøre for å få et klikk?» Når fuglen er klikket inn er det bare å begynne å lære bort triks.
En targetstick er en pinne med en liten kule eller et annet markert punkt på enden. Ideen med targetsticken er at fuglen skal læres opp til å orientere seg etter den kulen på enden. En targetstick er et fint verktøy til å lære inn andre triks, da man kan bruke stikken til å dirigere fuglen dit man vil, f.eks kan man lære bort en piruett med targetstick ved å få fuglen til å følge sticken i en runde rundt seg selv. Man kan ogå føre fuglen inn i buret ved å få det til å føle sticken inn av buret.
Trene med targetstick
Det å lære fuglen å følge sticken er veldig enkelt. Presenter sticken for fuglen med den markerte/runde enden mot fuglen. Fuglen vil nesten garantert forsiktig ta tak i den med nebbet, så fort den gjør dette klikk og belønn. Gjenta dette noen ganger, deretter kan du forsøke å la targetstickens ende peke litt bort fra fuglen, slik at den må gå litt for å få tak i den. Hver gang fuglens nebb er borte i sticken: klikk og belønn. Etter noen repetisjoner, skal fuglen være i stand til å følge targetsticken over litt større strekninger. Husk å alltid belønne når fuglen er borti sticken med nebbet.
Andre ting å tenke på:
* Når man jobber med en klikker er timing viktig, dersom man klikker for sent kan adferden være over og fuglen tro du belønner for noe annet enn det du gjør.
* En økt bør ikke være for lang, i starten holder korte treningsøkter på 5-10min, så kan man heller trene flere ganger om dagen.
* Det er viktig å belønne hver gang fuglen utfører et triks riktig, du jobber ikke hvis ikke du får betalt, det gjør ikke dyret ditt heller! Husk at betaling må ikke være godbiter, litt ros og ekstra kos holder
* Adferd som er innlært, kan også avlæres dersom den ikke vedlikeholdes
* Trening skal være en god opplevelse for deg og fuglen din, det er noe hyggelig dere gjør sammen.
Det finnes mange gode kilder med mer informasjon om klikketrening, og et raskt søk på youtube vil gi deg videoer om hvordan trene spesifikke triks og atferder, andre fine kilder er goodbird.inc, ffat.com, clickertraining.com. På facebook finner du mange grupper som handler om ulike dyr og trening, der kan man spørre om råd og lese om andres erfaringer