Forside /  Kalsium- og vitamin D-mangel hos fugler

Kalsium- og vitamin D-mangel hos fugler

Hvordan forhindre kalsium og vitamin D mangel hos fugl? Hvorfor er kalsium og vitamin D så viktig?, og hvordan kan du legge til rette for å tilsikre en optimal fuglehelse og kosthold.

Carina og araene
Det er få ting som opptar oss mer om sommeren enn været. Blir det sol? Blir det grått og regn? Dersom sola skinner, er det ingenting bedre enn å være ute og slikke sol. Mange fugleeiere triller da gjerne fugleburet ut så også fuglen kan få nyte sommersola. For oss mennesker er sol både deilig og nødvendig. Gjennom sol på huden, produserer vi viktig D-vitamin som hjelper oss med kalsium- og fosforopptaket og bidrar til å forhindre benskjørhet og dårlig immunforsvar. Dette gjelder også for fuglene våre. Men hvorfor er dette så viktig? Hva er viktigheten av kalsium og vitamin D?Kalsium

Kalsium er et veldig viktig mineral og mangel kan være svært alvorlig. Som hos mennesker er kalsium er viktig for skjelett og benbygning. 99% av kalsiumet i kroppen befinner seg i skjelettet. Det meste av kalsiumet befinner seg altså i skjelettet og mangel fører derfor til benskjørhet. En benskjør fugl, risikerer å brekke begge beina dersom den hopper fra pinnen og ned i bunnen av buret, rett og slett fordi beina ikke tåler sammenstøtet. Fugl-unger som får for lite kalsium, kan få deformert skjelett og dette innebærer gjerne smerter og handicap.

 

avivet romjul 008De de resterende 1% av kalsiumet i kroppen finner vi i blodet, der det hjelper muskler og nervesystemet. Mangel på kalsium hos fugler, kan derfor føre til nerveproblemer og muskelkramper. Særlig Jaco-papegøyer (Afrikansk Grå) er utsatt for krampeanfall ved kalsiummangel. En mer kjent konsekvens av kalsiummangel, som også har med muskler og nervesystemet å gjøre, er eggleggingsnød hos hunnfugler (en akutt livstruende tilstand der egget sitter fast i hunnfuglens kloakk, og ikke kommer ut). Eggleggende fugler, må ha ekstra kalsium, da det går med masse kalsium for å produsere eggeskall, risikoen for kalsiummangel, blir dermed høyere.

 

Kilder til kalsium:

De fleste fugler får nok kalsium gjennom en variert diett bestående av pellets eller gode frøblandinger, frukt, grønnsaker, nøtter og frø. Men nøtter og frø inneholder også mye fett og bør derfor betraktes som ekstra snacks.

  • Grønnsaker med masse kalsium: Brokkoli, selleri, kinakål, grønnkål, hodekål, ruccola, nepe, sennepskål, spinat, persille, bønner (må kokes)
  • Frukt: appelsin
  • Nøtter og frø : mandel, valnøtt, gresskar, lin
  • Pellets
  • Kosttilskudd

Vitamin D

Hos fugler (og mennesker) regulerer vitamin D opptaket av kalsium fra tarmen. Uten nok vitamin D, vil alt kalsiumet som fuglen får inn gjennom maten, gå gjennom tarmen uten å absorberes, og komme ut igjen i andre enden, uten å gjøre fuglen noen nytte. Dermed er en diett med masse kalsium bortkastet, dersom fuglen ikke har nok vitamin D. I tillegg til å styre opptak av kalsium, er vitamin D viktig for immunforsvaret og celleproduksjon.

Kilder til vitamin D:

  • Pellets
  • Direkte sollys. UV-stråler kommer ikke gjennom glass eller plastikk. Fuglen produserer dermed ikke D-vitamin når den sitter i sollyset i vinduskarmen.
  • UV-lys: dette er egne lyspærer du kan få kjøpt hos Dyresjappa som sender ut UV-lys slik at fuglen får sin egen lille sol. Det er viktig at det står spesifisert at det er UV-lys og ikke bare full-spekterlys, da disse ikke nødvendigvis sender ut UV-stråler.
  • Vitamintilskudd

OBS: en fugl som får nok vitamin D gjennom pellets, trenger IKKE vitamintilskudd da dette kan føre til vitamin D overdose som heller ikke er bra.

Ronja og Donald utsikt fra rommet

UV-stråler går ikke gjennom glass, fugler må derfor sitte ute, eller under UV-lys for å produsere vitamin DKilder:

https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/vitaminer-mineraler/vitamin-d

http://www.birdchannel.com/bird-health/vitamin-d-deficiency-in-birds.aspx

http://www.northernparrots.com/calcium-vitamin-d-and-specialised-lighting-blog69/

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top