Forside /  Hvorfor er det viktig at fuglen din får bade?

Hvorfor er det viktig at fuglen din får bade?

Forskjellige fugler har forskjellige behov og preferanser. Noen koser seg med en daglig dusj med sprayflaske mens andre liker å bade selv i et badekar eller en skål med vann. I denne bloggen kan du lese om hvorfor bading er så viktig for fuglen din

Forskjellige fugler har forskjellige behov og preferanser. Noen koser seg med en daglig dusj med sprayflaske, mens andre liker å bade på egenhånd i et badekar eller i en skål med vann. Vi anbefaler gjerne en kombinasjon, eller å ha begge muligheter tilgjengelig for fuglen din. Ikke alle fugler liker å bli sprutet på, andre igjen kan være redde for å bade selv. Fuglen skal bade i rent vann. Såpe skal ikke brukes da dette kan ødelegge fjærdrakten.

 

Fordeler med bading

dvergpapegøyer som har badet

  • Bading er en viktig del av det generelle stellet til fuglen din. Det gir fuglen mulighet til å holde fjærene sine sunne og fine.
  • Bading mykner opp skitt på fjær og hud og oppmuntrer til naturlig stell av fjærdrakten. Når du bader fuglen din regelmessig, kommer du til å legge merke til at fjærene begynner å bli vanntette.Det kommer av fuglens måte å stelle fjærene sine på.
  • Bading vil hjelpe å holde flassing til et minimum. I et innemiljø vil det raskere kunne danne seg forurensing i fjærdrakten i form av støv, flass og midd.

Merknad: Daglig ventilasjon (åpning av vinduer og dører) er den beste og rimeligste måten å få inn frisk luft i hjemmet ditt.

  • Bading i romtemperert vann gir fuglen en naturlig måte å fukte huden på. Huden til fuglen kan bli tørr og begynne å klø, og de fleste fugler kan da begynne å nappe sine egne fjær.

 

Når er bading ekstra viktig?

  • Bading er ekstremt viktig under fjærfelling. Når fuglen skifter fjærdrakt, kan fuglen begynne å klø og føle seg litt ukomfortable når nye fjær vokser ut av huden.Ved å hjelpe fuglen din til å holde huden og fjærene hydrert ; letter du fjærfellingsprosessen mye.
  • Bading er også ekstremt viktig for rugende fugler, da det hjelper dem til å regulere fuktighetsgraden i redet sitt. Fuktighet I redet er nødvendig for å ha en riktig utvikling av ungene inni eggene.

 

Forskjellige typer bading.

  • Dusj med sprayflaske?

Du kan teste om fuglen din er interessert i å dusje ved å spraye litt over fuglen. Sprayflasken skal være på den mest diffuse innstillingen, sånn at det blir en mildest form for spraying som mulig, nesten «duggtynn» spraying. Dersom fuglen er interessert i denne type bading, kommer den til å spre vingene sine, bukke hodet, rister på kroppen og kose seg med dråpene.

  • Ta en dusj?

Papegøyer er sosiale vesener av natur og mange koser seg med å dusje sammen med eieren.

Papegøye som dusjer

Det finnes noen fuglestativer egner seg spesielt til dusjing enten sammen med deg eller alene. Disse stativene har sugekopper som kan festes på glass som du ofte har i dusjen. Noen liker best å ha fuglen på skulderen. Hvis du ønsker å prøve denne formen for bading, trenger du tålmodighet. La fuglen først se deg i dusjen før du prøver å ta fuglen med deg. Fuglen må bestemme seg selv for at dusjen er trygg, og bør gjøre det på egne premisser slik at det ikke blir skummelt. Eventuelt ha fuglen på armen og sett dusjen rolig på, mens du deretter lar papegøyen velge selv om den ønsker å teste vannet eller ikke.

  • Vasken:

Mindre fugler som conurer, dvergpapegøyer med fler; elsker lyden av rennende vann. Når vannet i kranen er satt på, kan de gjerne fly/hoppe fra ene siden til andre siden i vasken. For de som har slike fugler kan bading i vasken være ideelt. Da er det viktig at du gjør rent området og setter vannkranen på en meget lav stråle eller drypp-tilstand.

Undulat i fuglebadekar

Vanntemperaturen bør ikke være kald eller varm, helst romtemperert eller litte grann varmere.

  • Badekar/Vannskål:

Små fugler klarer enkelt å hoppe inn i et fuglebadekar, og mange liker det veldig godt. Det er viktig at det ikke er for dypt i vannet, fuglen må ha mulighet å stå trygt i vannet uten å måtte svømme. Tilpass derfor vannmengde etter hva slags fugl du har.

 

Hvis fuglen din ikke viser interesse i det hele tatt for badingen, kan du forsøke å lokke med litt spinat, eller andre grønnsaker i badekaret. Ikke gi deg, det kan hende at du må gjenta dette i lengre tid for å få med deg fuglen, men før eller senere viser de aller fleste fugler interesse og får opp badelysten etterhvert. Det er viktig å ikke tvinge fuglen til å bade, da dette kan oppleves som veldig skummelt.

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top