Forside /  Hvordan få katten til å trives?

Hvordan få katten til å trives?

En liten guide til hva som bør være på plass i hjemmet dersom du vil legge forholdene til rette for at katten skal trives best mulig.

Når du skaffer deg katt for første gang er det lurt å ha satt seg litt inn i hva katten trenger for å trives.

Det å legge til rette for trivsel i hjemmet er ikke så vanskelig, og det meste blir forståelig dersom man tar utgangspunkt i den ville katten. Vi har satt sammen en liten guide for hva som bør legges til rette i hjemmet for at katten skal trives best mulig, og også for å minimere sjansen for at eventuelle atferdsproblemer skulle dukke opp.

 

Mat og Drikke:katt som drikker av springen

Den ville katten bruker mesteparten av tiden sin på å jakte og i og med at tamme katter fortsatt har mye av dette instinktet, er det fint å gjøre noe at det samme i hjemmet.

Ha gjerne flere matplasser; på ulike steder og gjerne på ulike høyder eller i ulike «vanskelighetsgrader» Det finnes aktiviserende katteleker eller matskåler til katt som tilbyr en ekstra utfordring i forhold til at katten skal måtte jobbe for å tilgang på maten. Disse er helt supre dersom du har en katt som er litt rastløs, eller om katten har lett for å legge på seg; men er gøyale for alle katter som har lyst på litt hjernetrim.

Vannskålen og matskålen bør helst ikke stå inntil hverandre. I det fri er det nemlig sjelden at katten spiser og drikker på samme sted. I og med at katter er veldig renslige er det heller ingen god ide å sette mat eller vannskåler i nærheten at kattetoalettet. Dette er noe de fleste katter misliker sterkt.

 

Vanninntak er noe alle katteeiere bør være ekstra oppmerksom på. De fleste katter er veldig nøye på dette med vann. Det kan gi en betydelig forskjell i vanninntak dersom katten liker eller ikke liker vannkilden sin. Som med maten bør det gjerne tilbys flere plasser og på ulike måter. Rennende rent vann er ofte det mest fristende å drikke av, og vannfontener til katt er ofte en veldig god investering i hjemmet.

Noen katter liker også bedre brede, store skåler som ikke værhårene kommer borti, mens andre ikke er sensitive på det i det hele tatt. Ved å tilrettelegge for fristende vannkilder i hjemmet, tilsikrer du at katten øker vanninntaket sitt, som igjen gjør risikoen for urinstein lavere.

Kattetoalett:modkat kattetoalett

En kattedo eller kattetoalett må anskaffes. Det er lurt å velge et kattetoalett som er stor nok for katten, slik at den har god plass til å få gjort det den skal uten å måtte krumme seg sammen på en ubehagelig måte.

Det er veldig viktig hvor du plasserer kattedoen. Kattetoalettet skal stå tilgjengelig, men helst et godt stykke unna mat og vannskålene, kattesengen eller hvileplassen.

Mange plasserer gjerne kattedoen veldig bortgjemt, da det sjelden er noe vi mennesker liker å vise frem i hjemmet vårt, - men det pleier ofte å være lite populært hos katten. Du ville vel heller ikke satt pris på å finne toalettet ditt på det mørkeste, trangeste og mest upraktiske stedet i huset? Det samme gjelder katten;)

Det finnes mye å velge i her av ulike typer kattetoaletter, med ulikheter i design, størrelse, kattedo med eller uten tak, med kullfilter for luktkontroll, eller kanskje et kattetoalett katten kan hoppe ned i for å unngå mye søl av kattesand utover gulvene hjemme bli valgene mange.

Retningslinjen er at man må ha 1 kattedo per katt, så har du to katter bør det være minst 2 doer osv. Noen eksperter mener at man aller helst bør ha 1 mere do enn antall katter.

Katter er renslige dyr, og liker ikke et kattetoalett som ikke er renset. Renser man ikke hyppig nok i kattedoen bør man i alle fall ha en ekstra do, slik at katten med stor sannsynlighet kan finne en do den aksepterer.

Husk også å ikke bytte plassering på doene så mye. Katter er også vanedyr, og liker å finne doen på samme plass hver gang, og husk at de ikke setter pris på å bli forstyrret mens de gjør sitt;)

 

 

 

Katteseng eller kattehule:katter i kloremøbel - kattestativ

Det å ha trygge fine soveplasser til katten er viktig for kattens trivsel. De liker ikke å bli forstyrret mens de hviler, og foretrekker som regel steder med enten god utsikt over hjemmet sitt, eller «bortgjemte» plasser som tilbyr stor grad av trygghet.

Katter liker gjerne å ha sengen sin i høyden. Et høyt kloremøbel med kattehule eller vegghengt katteseng, det å ha kattesengen i vinduskarmen etc. er gjerne populært. Noen katter foretrekker å ligge i høyden inni garderobeskap eller lignende, men her er det individuelle preferanser fra katt til katt.

Det finnes utallige muligheter her også når det gjelder katteseng, kattehuler, hengekøye til katt, papphus til katt med mer. Det viktigste er å ha et par forskjellige valgmuligheter for katten. De er personligheter alle som en, med klare preferanser for hva akkurat de liker eller ikke liker.

 

 

Kloremuligheter:katt som bruker klorestolpe

Ingen liker å få sofaen sin kloret opp, og det er alfa- omega å tilrettelegge for flere egnede plasser katten kan få ut dette behovet.Katter klorer ikke utelukkende for å kvesse klørne sine, men også for å markere reviret sitt. Får katten gjort dette rundt omkring så blir den også tryggere i hjemmet sitt. Her er det utallige kloremøbler og klorebrett på markedet. Her er det bare plassen, utseende, ulike funksjoner og prisklassen det står på.

Dyresjappas erfaring er at det ofte blir mest populært å velge et kloretre som har en såpass lang og robust klorestolpe at katten får strukket seg godt ut mens den klorer.

Har du en katt som fortsatt er lite interessert i å klore på kloremøbelet/ klorebrettet, kan en liten pose med kattemynte, eller catnip-spray gir ofte ekstra interesse og oppmuntre til bruk av kloremøblene. Det å feste en liten katteleke i toppen kan også gjøre en stor forskjell.

 

Aktivisering:

Alle katter bør ha muligheter for å utfolde seg i lek og aktiviteter. Innekatter har et mye større behov for aktivisering enn katter som får være ute. Det er derfor veldig viktig for kattens trivsel og helse at de blir sysselsatt med lek eller hjernetrim innimellom. Det finnes massevis av morsomme katteleker å få tak i, og det å gi katten variasjon og en ny leke av og til er faktisk både viktig og moro for katten. Det er som med barn- forandring fryder! Gjem bort kattelekene slik at ikke alle er tilgjengelig hele tiden, og bytt gjerne ut hva som er fremme så forlenger du «moroa» og spenningen for katten lengst mulig. Kattestang som du holder i og katten jager er ofte en kjempegøyal aktivitet å gjøre sammen, som også bygger bånd mellom dere.

Noen katter foretrekker leker som lager lyd, andre katter blir redd for lyden, noen katter vil absolutt ha katteleker med catnip i, mens noen få katter kan reagere negativt på kattemynte.

Observer og bli kjent med katten din, så finner du fort ut hva slags type leker og lek den liker best; og det er duket for mange fine lekestunder sammen!

Kos:

Sist men absolutt ikke minst; kos masse med katten din- hver dag=)

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top