Forside /  Hva du bør vite før du får en hamster i hus

Hva du bør vite før du får en hamster i hus

Her er en liten innføring i hva det vil si å ha et hamster. Hva du bør tenke på og hva slags forberedelser som skal til før du skaffer deg et hamster.

Litt om Hamster og hamsterhold:

Hamsteren er et lite pattdyr som har en gjennomsnittsalder på 2 år. Vi blir jo veldig glad i disse små dyrene; og det lurt å ha dette i bakhodet om du ønsker en hamster.

Hamstere er et nattdyr, det vil si at de sover om dagen når vi er våkne og står opp på kvelden, og er aktive på natten. Hamstere har dårlig syn, men til gjengjeld har den god hørsel og luktesans. Hamsteren er kjønnsmoden ved 3 - 5 ukers alder. Hamster ungene fødes etter ca. 20 dager, og hunnen tar hånd om dem alene.

Et hamster i seg selv er ikke dyrt. ca. 200 kr fra dyrebutikker og ca. 300-400 kr fra oppdrettere. Vi i Dyresjappa selger ikke levende dyr i butikken og anbefaler at du finner en seriøs oppdretter når du skal skaffe deg en hamster.Hamstere trenger ikke mye mat i forhold til større dyr, så mat er ingen stor kostnad. Men utstyr som bur i riktig størrelse, løpehjul, hus og bunnstrø kommer som regel på mer enn selve hamsteren.

 

Plassering av bur:

Hamstere er følsomme for lyder og trekk. Så buret burde stå et sted der det ikke er mye støy og et sted det ikke utsettes for trekk. Blir hamsteren utsatt for trekk kan den bli syk, og om den utsettes for høye lyder kan den bli stresset og forstyrret. Om det er andre dyr i huset som går fritt rundt, burde hamsterburet plasseres i et eget rom der de andre dyrene ikke kommer til.

 

Har du andre dyr?

Både hunder og katter er rovdyr. De forstår ikke at den nye lille pelsdotten er et nytt familiemedlem og ikke et leketøy eller et bytte. Om du f.eks. har et gitterbur, så er det ikke vanskelig for en katt å stikke poter og klør gjennom sprinklene. Hamsteret kan også lukte andre dyr som kan være en stor stressfaktor. Det er derfor viktig at om du allerede har en katt eller hund hjemme, beregner at hamsteren har et eget rom slik at den ikke behøver å leve i konstant frykt for rovdyr kan komme.

Hamstere er svært teritorielle og burde ikke settes i et bur sammen med en annen hamster.

 

Dette krever hamsteren av deg i hverdagen:

Hamsteren må få friskt vann hver dag, den må alltid ha tilgang til mat, doen burde byttes på mist en gang i uken og hele buret må vaskes 1 - 2 ganger i måneden om hamsteren bruker doen. Om hamsteren ikke er do-trent må man skifte bunnstrøet og vaske buret en gang i uken. Hamsteren trenger også tid ute av buret for å få stimulert kropp og sanser. En hamsterball vil ikke gi hamsteren mulighet for å stimulere sansene sine, så det er ikke nok i seg selv med kun en ''luftetur'' i en hamsterball.

 

 

Barn og hamster:

Barn og hamster

Mange tenker at en hamster er et fint førstegangsdyr for barn.

De er jo små og søte, ''billige i drift'', de tar ikke mye plass, buret kan settes på barnets rom og krever ikke så mye som går utover hverdagen.

Men de er som sagt nattdyr og et barn kan fort bli utålmodig og ende opp med å mase og stresse hamsteren når den sover som kan føre til biting. Om barnet er moden nok til å respektere hamsteren og la den være i fred, kan barnet fort bli lei. Og da er det du som må gjøre de tingene hamsteren trenger.

Det er 16-årsgrense for et barn å alene ha et ansvar for et dyr. Så om barnet er yngre enn dette, er det du/dere som voksne som har ansvaret for at dyret har det den trenger og får et godt liv.

 

Kroppspleie:

Hamstre er renslige dyr. Men de trenger ikke og kan ikke bades/vaskes med vann, da kan de bli syke. De kan vaske seg selv og kan bade i fin sand, Chinchilla sand egner seg til dette. Om det er nødvendig å vaske bort noe som sitter fast i pelsen som hamsteren ikke klarer å få bort selv, kan en litt fuktig klut brukes. Hamsterens tenner slutter ikke å vokse, så den må ha grener og ting å tygge på for å få slipt ned tennene sine, gnagestein er ikke anbefalt til hamster. Hamsteren trenger også noe i buret for å slipe ned klørne sine. Et par ruglete steiner plassert der den må gå (som f. eks. under vannflasken) i buret er å anbefale til nedsliping av klør.

 

Dette burde du skaffe før hamsern kommer

Å ha en hamster er et stort ansvar. Du må kunne tilfredsstille hamsterens behov, beskytte den mot farer, unødvendige belastninger og gi den et godt liv. Du er nødt til å lese deg opp, og tenke deg nøye om før du skaffer deg et kjæledyr.

Når valget er tatt, og du er godt forberedt på hva det vil si å ha en hamster, er det bare å glede seg over de mange fine stundene dere kommer til å ha sammen!

 

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top