Forside /  Foringsveiledning kanin

Foringsveiledning kanin

Kaniner er Norges tredje mest populære kjæledyr, etter hund og katt. Kaninen er klassifisert som et «eksotisk» kjæledyr, og det med god grunn. For at tarmfloraen til en kanin skal være optimal må den få store mengder fiber.

Kaniner er Norges tredje mest populære kjæledyr, etter hund og katt. Kaninen er klassifisert som et «eksotisk» kjæledyr, og det med god grunn. Et av hovedproblemene med kaniner er at de ofte blir sett på som gangere (noe de ikke er), og mange eiere vet ikke alltid hva de har skaffet seg.

En kanin kan på en måte kalles en gnager fordi tennene vokser hele tiden. Både jeksler og fortenner gror hele livet. Dette har de til felles med mange andre planteetere. Det de derimot ikke har til felles med mange planteetere er at de er falske drøvtyggere. Det vil si at de spiser maten sin to ganger, men ikke som vanlige drøvtyggere, som gulper den opp igjen. Kaninen skiller ut to typer avføring. Den første er en mørk, fet og bløt, den spiser de oftest direkte fra anus. Så når du ser kaninen dukke under magen og tygger litt etterpå, så tygger den egentlig drøv. Den andre bæsjen er de velkjente små tørre kulene.

For at tarmfloraen til en kanin skal være optimal må den få store mengder fiber.høyhekk kanin

I en «gnagerblanding» vil man ofte finne lite fiber og mye fett, protein og store mengder stivelse. Dette er næringsstoffer en kanin trenger svært lite av. For mye av disse stoffene fører til overvekt, hjerteproblemer, nyresykdommer og kan også medvirke i tannproblemer. Mange forer kaninen sin med en god full skål gnagerblanding om dagen. Dermed mumser den i seg alt den synes er godt, og det som ligger igjen er oftest pelleten (der mye av næringen den faktisk trenger er) og høyet ved siden av. Resultat av dette blir feilernæring og tenner som ikke blir slipt.

Vi kan aldri få sagt hvor viktig tann og mage/ tarm helse er for kaniner.
Det kaninforet vi anbefaler høyest er fra Oxbow, Supreme eller Excel Burgess. Dette er utrolig godt tilpasset for de naturlige behovene til kaninen din, og eliminerer problemet med selektiv spising. Med kaninpelletsen av høy kvalitet i kombinasjon med godt høy er det duket for optimal foring. Kaninen skal alltid ha høy. Dette er hovedforet og det den for det meste lever av. Høy og vann skal alltid være tilgjengelig for dyret.

Mengden en kanin skal ha av pellets er ofte misforstått. Den skal ikke ha fri tilgang på pellets, men følg foringsveiledningen bak på posen.Når pellets skal serveres holder det oftest med en til to spiseskjeer til en voksen dverg kanin. Det er virkelig ikke mye som skal til. Ved siden av høy og pellets kan man gi grøntfôr og kvister, men ikke alt kvister eller grønt er ok.

Og vær obs på planter som vokser på eller like ved dyrkede jorder kan være sprøytet. Det samme gjelder for planter langs veier. Eksos er ikke et bra krydder! Andre ting kaninen ikke skal ha er gress fra gressklipper, det gjærer nesten umiddelbart etter det blir klippet.

Av tilskudd du kan gi kaninen din er mørke grønne salater og urter å anbefale. Generelt må du ta hensyn til at de ikke tåler mye sukker og stivelse. Kaniner har nemlig veldig rask fordøyelse, og tåler derfor dårlig karbohydratrik kost. Stivelsen har ikke nok tid i tarmen til å brytes ned, og det forstyrrer både tarmflora og mobilitet og kan dermed gjøre kaninen veldig dårlig.Kaniner bør ikke gis matvarer som brød, potet, linser, kjeks, kaker og frø nettopp av denne grunn.

Det er noen ting som er direkte giftig for kanin og det er: Løk, rabarbra, stilk og blader fra tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade.

Alt nytt i kosten (som ferske planter og grønnsaker) skal tilvennes gradvis.

 

En kanin skal ikke gå uten mat i mer enn 3-4 timer. Uten mat vil enkelte bakterier i tarmfloraen florere, og balansen blir feil. Dette kan i verste fall ha dødelig utfall. Symptomene kan være at kaninen blir mer og mer apatisk og magen svulmer opp. Ser man tegn til dette må kaninen til veterinær snarest! Det kan ikke utsettes eller «sees an».

Om dette hender og du ikke har mulighet til å ta kaninen til veterinær, eller bor langt unna en veterinær, må du tvangsfore den.kanin vetrinærsjekk «Critical care» er en pose pulverisert næring til nettopp slike formål som fåes kjøpt hos de fleste veterinærer. Dette pulveret blandes opp med vann og sprøyt fores jevnlig. Har du ikke tilgang på dette, kan du lage din «egen» variant på følgende måte: ta «bøsset» nederst i fôrposen eller knus pellets bland det med lunkent vann til en litt tykk suppe. Trekk blandingen opp i en sprøyte og sprøyt små mengder inn i munnen på kaninen. En liten teskje gjør under. Ikke press den til å spise mer enn det. Gi den heller litt mat med 20min mellomrom. Gjerne også litt lunket vann.

Har kaninen diaré skal den kun ha høy, gi den gjerne vann på sprøyte også.
Skulle forstoppelse inntreffe kan ananas juice hjelpe. 2-3 teskjeer kan gis først.
Man kan bruke både juice fra kartong og den fra hermetisk ananas, men ALLTID kontakt en veterinær. Kaniner kan ikke vente. En årlig tann- og helsesjekk er også å anbefale.

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top