Forside /  Biter hamsteren din?

​Biter hamsteren din?

Det kan være ganske mange grunner til at en hamster kan bite. Og når de først biter kan de bite hardt! Det viktigste rådet vi kan komme med er å følge med på hamsteren og omstendighetene rundt når uønsket adferd som dette opptrer. Vi har laget en

Det kan være ganske mange grunner til at en hamster kan bite. Og når de først biter kan de bite hardt! Det viktigste rådet vi kan komme med er å følge med på hamsteren og omstendighetene rundt når uønsket adferd som dette opptrer. Vi har laget en liste med noen årsaker som gjør at en hamster kan bite og lagt ved noen råd for å unngå dette.

 

De første døgnene

Om du har fått en ny hamster i hus er det viktig å la den være i fred i en ukes tid. De skal ikke tas ut av buret eller løftes på i denne perioden! Dette er for at hamsteren skal få venne seg til et nytt bur, nye lyder og nye lukter uten å bli stresset av oss i tillegg. Det er lurt å fylle på vann og mat imens den sover under den første uken. Etter det kan du la hamsteren bli kjent med deg. La hamsteren komme til deg ved å f.eks. ha en godbit i utstrakt hånd. Da forbinder den hånden med noe positivt. Om du ikke lar hamsteren venne seg til de nye omgivelsene i fred vil den mest sannsynlig bite pga. stress.

 

Hamsterbur

Om hamsteren din har et for lite bur kan den fort bli mere territoriell ovenfor sitt eget lille territoriet. Rådet her er å sørge for at hamsteren din har et stort nok bur.

Minstemål på grunnflate i bur etter Norsk hamsterklubb sine retningslinjer:

  • Syrisk gullhamster: 80 x 40 cm
  • Kinesisk hamster: 70 x 40 cm
  • Robovorski dverghamster: 60 x 40 cm
  • Campbells dverghamster: 60 x 40 cm
  • Vinterhvit dverghamster: 60 x 40 cm

Om hamsteren har et for lite bur kan den bli stresset og understimulert som også kan føre til biting på gitter om du har et gitterbur.

 

Håndtering av hamsteren

Hamster i håndet

Om du vekker eller tar ut og på hamsteren rett etter den har våknet, eller imens den går på do; (om den har blitt dotrent vil den stå opp for å gå å do) eller drikker om dagen,- kan de bite siden de er ofte er helt i ørska da og skvetter veldig lett!

Hamstere har veldig dårlig syn, de ser nesten ingen ting, men har god hørsel og luktesans. Om personen som skal håndtere hamsteren ikke har vasket hendene først kan hamsteren ta seg en smak av en finger eller hånd av nysgjerrighet.

Høye lyder kan skremme hamsteren slik at den blir skremt og går i forsvarsmodus. Det kan være lyder som vi ikke tenker på som f.eks. TV, bestikk som blir lagt på plass eller bare en lysbryter som blir slått av eller på.

Om hamsteren har fått for lite utetid og mye tid for seg selv blir den fort litt sky og understimulert.

 

Ulike hamstertyper

Om du har en dverghybrid kan du kanskje oppleve en del biting. Dverghybrider er som oftest det du får kjøpt i dyrebutikker når du kjøper en dverghamster (unntaket er roborovski som ikke kan parres med en annen art). De har ofte fancy navn som ''panda hamster'', ''russisk dverghamster''eller perlemor. Hamsterrasene du får tak i i Norge er: Syrisk hamster (ofte kalt gullhamster), kinesisk hamster, roborovski dverghamster, vinterhvit dverghamster og Campbells dverghamster.

Hybrider har et annerledes gemytt enn de ''rene'' hamsterartene. Og de er dessverre kjent for å være mer territorielle og vanskeligere å temme. Her må du ha MYE tålmodighet under temmingen for å få en hamster som ikke biter.

 

Sykdom

Endring i adferd som plutselig biting kan også være et tegn på sykdom! Om hamsteren er syk vil den føle seg sårbar og føle et større behov for å forsvare seg, dette kan resultere i biting.

 

Kroppsspråket

Det er ikke like lett å lese kroppsspråket til en hamster som f.eks. hos hunder, så det er viktig å være oppmerksom på omstendighetene rundt og hvordan hamsteren reagerer. Det er viktig å smøre seg med tålmodighet når man får en ny hamster for å bygge opp tillit og sørge for at hamsteren blir nok stimulert.

Når tilliten først er der og hamsteren får nok stimulering og et bur som er stort nok, vil du ikke oppleve mye biting, men heller en hamster som skvetter og forsøker å pile av sted i full fart under mange av tilfellene som er nevnt ovenfor.

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top