Forside /  Å sykle med hund
Sykling med hund

Når kan jeg sykle med hunden?

Nybakte hundeiere spør oss ofte på når de kan begynne å sykle med hunden. Det er veldig hyggelig å kunne dele en flott sykkelturopplevelse med hunden, men det er noen kriterier som må være på plass før man kan legge ut på tur på en forsvarlig måte.

Først og fremst bør hunden være tilnærmet utvokst. (Mellom 12-15mnd for de fleste hundeeiere, men noen tyngre raser bør vente enda lenger.)

Det er heller ikke alle raser egner seg så godt til å sykle med. Hunderaser som allerede sliter med pusten ved fysisk aktivitet eller varme bør kanskje få slippe sykkelturen og koser seg nok mer på vanlig tur isteden.

Det er også viktig å nevne at hunder med ledd/skjelettproblematikk generelt ikke bør sykles med.

 

Innlæring

Når hunden er fysisk klar til å løpe ved sykkel er innlæring av hvordan viktig for å skape et godt grunnlag. Vi anbefaler å starte rolig med å gå ved siden av sykkelen og så gradvis bygge det opp ettersom hunden skjønner hvor den bør gå og venner seg til situasjonen. Husk positiv innlæring og masse ros og godbiter for alt hunden gjør riktig=)

 

Riktig utstyr er viktig

Ideelt sett bør hunden trekke foran sykkelen for å få best og jevnest mulig belastning på kroppen. Det forutsetter gjerne at man sykler på lite trafikkerte veier og roligere tur/sti hvor det er egnet at hunden kan løpe trygt foran sykkelen, og bruker en sykkelstang.

Sykler du mye i områder med mye trafikk, er springer et godt alternativ. Ved å ha hunden på din høyre side, så kommer du mellom den og trafikken, og springeren gir som regel god kontroll over hunden og tillater deg å ha hele tyngden på sykkelen for å holde igjen dersom hunden løper ut etter spennende ting langs veien. Ulempen er ensidig belastning på hunden.

 

Et must for sykling med hund er at hunden har en godt egnet hundesele å trekke med. Hundeselen bør gi jevn belastning, og gi hunden mulighet til å løpe med fri pust og bevegelser.

En springer eller sykkelstang er også ideelt for en god og trygg opplevelse på sykkel med hunden, men har du ikke springer eller stang bruk i det minste et godt kobbel med noe lengde og noe strikkavlastning slik at eventuell rykk og belastning på hunden blir minst mulig.

OBS: Flexibånd/rullebånd egner seg IKKE til å bruke på sykkeltur med hunden og kan skape livsfarlige situasjoner både for eier og hund, og andre trafikanter.

 

Opptrening

Husk at også hunden trenger å trene seg opp over tid.

Akkurat som at u-trente mennesker ikke får den beste starten ved å legge ut på sju-milstur på første treningsøkt, så bør heller ikke hunden din dette.

Hunden må få tid til å trene seg opp over tid, og hver sykkelturstart bør også innebære tid til oppvarming før man kommer opp i tempo.

Pass også på å ikke sykle for raskt. Sykkelen triller raskt, spesielt i nedoverbakker. Brems ned og ta hensyn til din hunds individuelle form og behov.

 

Pauser og rehydrering!

Ta pauser og tilby alltid hunden vann i pausene. Lite og ofte er gjerne bedre enn sjelden og mye. På lengre turer kan man med fordel legge opp til å tilby litt næringsrikt våtfor som både hydrerer og gir kjapp energi som hunden kan få under pausen.

 

Ulike hunder- ulike behov

Små hunder har kortere ben og må løpe ekstra langt og raskt tatt i betraktning fart og sykkel.

Husk å ta hensyn til at små hunder ikke orker like mye i forhold til lengde på sykkelturen. Vi anbefaler at du investerer i en sykkelkurv som din lille pelskling kan få hvile i når nok er nok. På denne måten kan dere fortsatt dele den gode sykkelopplevelsen sammen, men på din lille hunds premisser;)

en dame på sykkel med sin hund i sykkelkurv

 

 

Ta hensyn til vær og temperatur

Det bør ikke være for varmt når man skal sykle med høy intensitet. Ta hensyn til temperatur og sol, og legg heller eventuelle sykkelturer til tidlig morgen eller sen kveld for å unngå den varmeste tiden på døgnet. Er det veldig varmt og solrikt og hunden skal løpe på asfalt bør du også bruke potesokker for å beskytte hundens labber mot brannsår.

 

Ta hensyn til underlaget

 Varier gjerne mye både på hvor dere sykler og hvilket underlag dere sykler på.

Lange turer med hardt asfalt underlag eller lignende er mer belastende på hunden og gir i tillegg større slitasje på potene. Bruk potesokker for å unngå såre labber, og husk at det beste er å forebygge fremfor å måtte behandle.

 

Sett i gang og kos deg på sykkelturer sammen med hunden din!

 

 

en hund og hundeeier tar pause under sykkeltur

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top