Vinterhensyn du bør ta for katten
Katten trenger litt ekstra tilsyn når kulda setter inn. Dersom du har en katt som både er inne og ute gjennom hele vinteren bør du ha gjort tilpasninger for pus. Katten kan også få frostskader som kan være meget smertefulle og i verste fall gi skader som varer livet ut.
Av ulike grunner er det ikke alle katteeiere som installerer katteluke slik at katten kan gå ut og inn som den vil og dermed regulere dette selv.
Pass på at katten ikke er for lenge ute av gangen- helst ikke mer enn et par, tre timer av gangen.
Et lurt tips for de ekstra eventyrlystne kattene som ikke kommer hjem av seg selv med en gang er å lokke den hjem og tilby et godt våtfor-måltid når den kommer inn, slik at den kan få den «beste maten» hjemme, og derav ville være mere hjemme også. For noen er det en morsom lekestund eller en god varm peis eller ovn å ligge foran som er det som skal til for å sette to streker under innkallingen. Det gjelder å kjøre på med det som frister din katt aller mest.
Dersom du ikke har katteluke, bør du lage en god lun og trygg plass katten kan oppholde seg i påvente av at du slipper den inn.
Du kan for eksempel bygge en kasse du isolerer med isopor i bunnen og en god lun katteseng inni, eller sette en plastkasse på en stol med et godt ullpledd i utenfor døren? Tilby i alle fall en eller annen plass opp fra bakken hvor katten kan komme i ly fra vått og kaldt vær, og derav klarer å holde varmen bedre mens den venter på deg.
Dersom ikke katten får mulighet til å komme inn og varme seg kan den fort bli utsatt for frostskader som oftest rammer ekstremitetene først. Ører, poter, tær, hale, nese etc er mest utsatt.
Blir det for ille kan huden rundt der det er frostskader bli nekrotisk, som igjen kan føre til koldbrann og gi alvorlige skader hvor hud eller kroppsdeler kan falle av.
Symptomer på frostskader er blandt annet hvit eller hard hud, blemmer eller sår m.m.
Tror du din eller andres katt er forfryst er det viktig at du ikke klapper så mye på den, men heller tar den med inn i romtemperatur så fort som mulig og gjerne inn under et godt pledd.
Virker den i redusert almenntilstand eller du er usikker på om den trenger behandling bør du selvsagt kontakte veterinær.
Selv om det har gått bra tidligere år har vi aldri 100% kontroll på vær, vind og ulike omstendigheter; så sørg for å ha dette i orden for din katt nå -før skaden er skjedd; og gå vinteren i møte med god samvittighet for pus.