Forside /  Trygg reising med katt

Trygg reising med katt

Alle reiser med katten sin, om det er en kort besøk til veterinæren eller å reise på ferie, til hytta eller en stor flytting. Vil du vite hvordan du gjør dette trygt? Vi i Dyresjappa har noe tips og

Alle reiser med katten sin, om det er et kort besøk til veterinæren eller det å reise på ferie, en tur til hytta eller å flytte.Her er Dyresjappas tips for å gjøre det på en god og trygg måte for din lille pus!

 

Dagstur

Hvis du skal ha med katten din en liten tur/dagstur, veterinærbesøk eller lignende, er det best å bruke en reiseveske eller bur. For å venne katten til dette på en god måte, er det lurt å sette opp buret minst en uke i forkant av turen. Legg gjerne inn noen kjente ting, som et teppe, leker og kanskje noen godbiter. La buret eller vesken stå åpent og tilgjengelig slik at katten kan utforske buret på egen hånd. På denne har den positive erfaringer blitt knyttet til buret.

sherpa

Neste skritt er å utvide dette, med korte perioder med lukket dør, evt. bæring av bur eller bag for så å avslutte FØR katten utviser tegn på stress eller ubehag. Avslutt gjerne med en belønning i form av godis eller kos- hva enn din katt liker best.

Øvelse gjør mester også for katter og eiere, og det er viktig å være tålmodig med innlæringen.

På dagen for avreise, ta katten i samme rom som reiseburet og steng alle dører og vinduer. Når du bærer katten inn i reiseburet, er det viktig å være rolig (katter merker fort nervøsitet) og gi dyret masse ros og kos så går dette bra!

 

katt i reisebur

Lengre turer

For lengre turer vil vi anbefale et reisebur i plast/metall. Katter er flinke utbryterkonger. Vanlige reisevesker kan av og til bli for myke, slik at de ivrigste kattene klarer over tid å klore hull på nettingen

og dermed finne en utvei på reisevesken. Vi har ulike typer plastbur, fra rimelige enkle varianter som Skipper, til flygodkjente for fraktkabin som for eksempel Gulliver. Ikke mat katten din i rett før avreise, men når du har kommet frem til bestemmelsesstedet. Dette for å unngå reisesyke og oppkast eller at katten må på do underveis. Mating under turen har også en tendens til å bli litt rotete og vanskelig, og skulle dyret være stresset pleier de heller ikke å ta til seg mat.

Husk alltid å sjekke kattens velvære underveis, og ta pauser dersom det behøves, slik at opplevelsen blir best mulig for katten.

Reiser du veldig langt?

Skal du langt avgårde, er det kanskje lurt å bruke et større reisebur i tillegg til din katts vanlige bur. Da kan du sette inn en kattedo, seng, med mer i tillegg. Ta regelmessige pauser, tilby mat og drikke, eller ha vann og mat tilgjengelig hele turen. Beroligende midler kan hjelpe hvis du ik

ke tror at katten din vil klare reisen så bra. Rådfør deg alltid med med veterinæren først før du bruker slike midler.

 

Flytting

Flytting kan være veldig stressende for katter. På selve flyttedagen kan det være lurt å ha katten i et separat, innestengt rom bort fra støyet og styret, for så å flytte den på samme måte som du ville gjort på punktene over.

feliway spray

Når du har flyttet katten din til det nye hjemmet, er det mange som har godt av en litt rolig overgang til alt det nye. Her er alle katter i høyeste grad forskjellige; noen er verdensvante og trygge fra første stund ,mens andre piler redd bak sofaen for så å bruke timevis på å komme ut derfra. Se an katten din, og tilpass overgangen deretter. Det kan være lurt å avgrense området katten har tilgang på i starten, for så å utvide det etterhvert som katten virker trygg . La den ha sine kjente ting rundt seg som sin trygge «sone» i det uvante hjemmet. Altså sitt trygge reisebur, mat og vannskål, leker , kloremøbler osv. Dersom katten din er veldig stresset kan det hjelpe å legge inn noen av dine brukte klær med din kjente lukt, som kan virke beroligende på katten.

Katten vil gjerne markere hjemmet sitt med lukten sin ved å gni halsen/hodet inntil møbler hjørner med mer. I noen tilfeller kan stresset føre til urinmarkering.

Ved vanskelig overgang kan det være lurt å bruke Feliway produktene, som et hjelpemiddel for å redusere kattens stressnivå. Produktet inneholder kattens egne duftstoffer, som virker beroligende på de fleste typer stressadferd.

Selv om flytting kan være veldig stressende for både menneske og katt, er det viktig å huske på å gi katten masse oppmerksomhet i denne perioden, både kos og mat. Dette vil hjelpe den med å føle seg hjemme raskere.

Utekatt? Etter flytting må du ikke slippe katten ut før det har gått en to ukers tid.(se an om katten har roet seg i sitt nye hjem først, og har den ikke det; er det for tidlig å slippe den ut). Når den har blitt vant til nye omgivelser, la den utforske på et avgrenset område, bruk gjerne en kattesele og gå tur med katten din, gjerne før middagstid. Å komme inn igjen til deilig middag eller å lokke med middag forsterker følelsen av at dette er hjemmet for katten. Etter hvert, kan turer bli lengre eller områder å utforske større. Etter hvert kan katten slippes når den er trygt og godt etablert i sitt nye hjem.

Sist men ikke minst; det er alltid lurt å ha katten id-merket sammen med et kattehalsbånd med telefonnummer. Da er det lettere å få katten hjem om den skulle bli borte.

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top