Forside /  Hvordan motvirke tannproblemer hos katt?

Hvordan motvirke tannproblemer hos katt?

Rundt tre års alder, vil 70% av katter utvikle en form for tannsten og tannsykdom. Uten behandling kan dette utvikle seg til store komplikasjoner og dyre veterinærregninger. Her kommer noen enkle tips som kan hjelpe.

Tannhelse hos katter er ofte et undervurdert problem. Rundt 70% av alle katter vil rundt tre års alder utvikle en form for tannsten og tannsykdom. Uten behandling kan dette utvikle seg til store komplikasjoner og dyre veterinærregninger. Her kommer noen enkle tips som kan hjelpe:

 

Start med tannpuss!

Plakk er et bakteriellt lag som utvikler seg på utsiden av tennene, og er ofte det første skrittet til tannproblemer. Det er vanskelig å kunne se plakk med det blotte øye i starten, men når det blir tykkere og har sittet på lengre blir det til tannsten og fremstår med grå/brun farge.

Løsning: ta en daglig tannpuss på katten din. Det tar mindre tid enn du tror når vanen er innarbeidet!

Som oss mennesker; vil jevnlig tannpuss forebygge plakk og tannsten, og det vil hjelpe til med å holde tannkjøttet sunt, samtidig som det reduserer dårlig ånde. Bruk en tannbørste eller microfibertannklut for katter og bruk tannkrem beregnet til katt. Begynn forsiktig og prøv å massere litt på og rundt tennene i korte økter for å bygge opp tilliten mellom dere. Hvis du aldri har pusset tennene på katten din før, bør du la katten smake litt på tannkremen først slik at den blir kjent med smaken.

Tannpuss hos katt

Prøv å pusse tennene på katten når den er sliten og avslappet. Forsøk å ha ryggen til katten mot deg da dette er mindre konfronterende, og får de fleste katter til å føle seg tryggere i en uvant situasjon.

Plasser håndflaten på bakhodet, og bruk tommelen og pekefingeren til å få et grep rundt kinnbenet. Forsiktig vipp hodet litt bakover og bruk fingrene dine til å åpne kattes munn. Dette kan trenge litt øvelse i forveien før du kan begynne selve tannpussen. Det kan ta mange dager/øvelser før katten er komfortabel med dette men de fleste aksepterer det etter en stund.

Hvis dette ikke la seg gjøre i hele tatt, bruk tannvennlige leker som for eksempel Petstages health chews, godbiter og bruk tannkrem på tørrforet eller anti-plaque i en eller annen form sammen med tørrforet.

Regelmessig tannsjekk er fortsatt viktig!

Hvis plakk ikke blir fjernet, blir det hardt og blir til tannsten.

Løsning: Regelmessig tannpuss hjelper til med å redusere dette, men har tannstenen sittet for lenge, hardner den og må da fjernes hos en veterinær. Du bør uansett ta en årlig helsesjekk hos veterinæren , og da er det lurt å ta en ekstra sjekk på tennene i samme slengen. Jo raskere tannproblemer blir oppdaget, jo lettere er det er å behandle det.

Bruk mer tørrfor!

Noen katter kan utvikle tannsykdom på grunn av alder, hormon-nivåer etc, er det viktig å huske på at også kattematen spiller en viktig rolle i dette. Katter som kun får bløtmat eller våtfor, får ikke nok slitasje eller børsteeffekt mot tennene som forebygging av tannplakk. Tørrfor vil aldri være like effektivt som det å børste tennene, men alt spiller en rolle i totalen som utgjør din katts tannhelse.

Løsning: Bruk tørrfor som hoveddel i kostholdet ,da dette vil oppmuntre til tygging; som gir katten en form «børste» effekt på tennene.

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top