Forside /  Tenkt på å skaffe deg valp?

Tenkt på å skaffe deg valp?

Å få seg en valp er helt fantastisk. Man får enormt mye glede og omsorg av å ha en hund i hus. En turkamerat og følgesvenn, en som alltid blir glad når du kommer hjem og som gir og tar omsorg.Her kommer derfor noen råd og tips på hva man bør tenk

Å få seg en valp er helt fantastisk. Man får enormt mye glede og omsorg av å ha en hund i hus. En turkamerat og følgesvenn, en som alltid blir glad når du kommer hjem og som gir og tar omsorg.Selv om vi aldri kunne tenkt oss et liv uten hund - så er det mye å tenke på før man skaffer seg en. Det kan være langt mere jobb enn forventet. Her kommer derfor noen råd og tips på hva man bør tenke på før man skaffer seg hund.

Det er mange ting man bør tenke igjennom på forhånd: hvilken rase som passer inn i din eller familiens livsstil, tid og økonomi.

 • Har man tid og energi til et godt hundehold?
 • Har man økonomien til alle utgifter som kreves når du får deg hund? Som oppfølging av veterinærutgifter, utstyr, forsikring, mat, kurs, kennel osv.
 • Er det allergi i familien? Eller ekstern familie man omgås mye med?
 • Skal man ha liten eller stor hund, hva har man plass til?
 • Tispe eller hannhund? Hannhunder kan ha sine dominante problemer i forhold til andre hann hunder og markering. Mens tisper har jo løpetid som kan være utfordrende på sin måte.
 • Skal den kun være en ren familiehund, eller vil man kanskje begynne på noe form for trening med hunden?
 • Vil man ha en fysisk aktiv hund eller en mer rolig hund?
 • Har hunden lave eller høye drifter? Hva er den avlet frem for?
 • Hva skal man bruke hunden til?
   • Er drømmen å konkurrere i agility så er det essensielt å bruke en hund med høye drifter og spenst. Alle hunder har sine egenskaper enten det er en blandings hund eller renraset.
   • Skal hunden være en familie hund, så bør hunden matche familiens behov- ikke bare en av familiemedlemmene.
 • Hvem skal passe hunden når du er på ferie etc?

 

Tenkt nøye etter hva du ønsker å ha i ditt hundehold før du bestemmer deg for rase eller hund. Husk at en hund lever lenge og at dere har mange fine år sammen foran dere. Men at det er flest hverdager, og da må hund og tid passe godt sammen for at begge skal ha det best mulig.

barn og valp

Vi anbefaler å lese masse gode bøker, besøke kenneler/ oppdrettere, hundemesser, kurs, passe på venner og bekjente sine hunder eller kort sagt skaffe deg all hundeerfaring som er mulig før dere tar avgjørelsen.

Forbered dere godt før valpen kommer i huset. Vi ville ha rådet ny hund eier til å ta seg noen uker fri i starten. De første ukene i valpens liv har utrolig mye å si for videre utvikling. Dere har tid til å få hunden stueren, sosialisert og tilpasse hunden til å være alene. Noe som vil være nødvendig om man skal man ha ro og fred i huset, og en trygg hund som kan være alene i noen timer.

Når valget om valp eller hund er tatt, er neste steg å finne en god og trygg oppdretter. Gjør litt undersøkelser i forkant, og ikke la deg lure av billige valper hvor tilbudet virker for godt til å være sant. Vi har dessverre flere eksempler på eiere som har funnet ut i ettertid at valpen uten stamtavle viser seg å være smuglet inn fra polen eller andre land, og muligens fra «puppy-mills» valpefabrikker hvor man får lite eller ingen kjennskap til dyrets helse, helse og gemytt til mor eller far, og generelt hvor dyrets ve og vel er lite prioritert. Ta dere tid til å finne en god oppdretter som dere har god kjemi med og kan få oppfølging fra. Seriøse oppdrettere vil ofte ha kontakt med dere, og rådgi deg som valpekjøper resten av hundens liv.

Som ordtaket sier, det er verdt å vente på noe godt!

Lykke til med valget!

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top