Huskeliste for nybakte valpeeiere
Få en valp, kan sammenlignes litt med å få en baby. Den trenger mye tid og oppmerksomhet; og forholdene i hjemmet må legges til rette. Valpen trenger en del tilbehør, og innkjøp spesielt i startfasen. Vi har derfor laget en huskeliste til deg som ny
Å få en valp, kan sammenlignes litt med å få en baby. Den trenger mye tid og oppmerksomhet; og forholdene i hjemmet må legges til rette. Valpen trenger en del tilbehør, og innkjøp spesielt i startfasen. Vi har derfor laget en huskeliste med kun de viktigste tingene du burde ha for å ha det du trenger når du får valpen i hus. Vi har holdt oss til det mest nødvendige, da vi ikke er tilhengere av at du skal ende opp med masse utstyr som du faktisk ikke kommer til å trenge.
Hør også gjerne med oppdretteren /valpeselgeren din om hva som følger med valpen av utstyr, og om eventuelle anbefalinger, da de ofte har vesentlig kunnskap om sin hunderase og spesielle behov for akkurat den hunden du har kjøpt deg.
Huskeliste til valpeeiere;
- Reisebag/reisebur.
Dette hjelper deg med å hente valpen trygt hjem, og du kommer til å trenge dette videre når du skal ta den med til veterinærbesøk eller andre steder som til venner og familie. Det er viktig at reiseburet kan festes trygt i bilen.
- Kobbel og halsbånd/sele.
Mange får med seg en «valpepakke» fra oppdretter, og disse inneholder ofte et halsbånd og kobbel. Det er litt vanskelig å estimere hvor liten valpen er i begynnelsen. Mange nybakte valpeeiere er sjokkert over hvor liten valpen er når de henter de rundt 8/9 ukers alder.
Det er greit å være forberedt på at som med babyklær må nok også utstyr byttes ut raskt ettersom valpen vokser veldig hurtig. Dyresjappa anbefaler deg derfor å kjøpe et halsbånd eller en hundesele som kan justeres mest mulig rundt halsen og brystet så du kan ha det lengst mulig, og at det kan vokse en stund med valpen.
Valper elsker å bite i leiebåndet da de ikke er vant til å ha en sånn spennende snor knyttet til seg og mange ser dette som lek! (Ta derfor høyde for at du kan komme til å trenge å bytte ut dette innimellom, mens du lærer hunden din av med å bite i båndet). Vi anbefaler IKKE bruk av flexikobbel /snellebånd på valper, da dette ikke er egnet.
- Mat og vannskål.
Her bør du ha stabile matskåler som står stødig på gulvet. Kjøp gjerne en litt større skål til vann enn til mat, da hunder/valper ikke skal ha like mye mat som vann.
- Hundemat.
Hør gjerne med oppdretteren din hva slags hundemat valpene har hatt hos dem frem til nå. Vi anbefaler vanligvis å fortsette med valpeforet som de er vant med i begynnelsen, da de får allerede mange nye inntrykk med flytting til sin nye flokk. Skulle det være slik at du ser at valpen din ikke har det optimalt på hundematen den går på, er løs i magen eller viser andre tegn på å ikke trives med maten den får er vi selvfølgelig behjelpelig med å rådgi deg videre for å finne et hundefor som fungerer for valpen din. Kom innom oss i dyrebutikken vår, eller ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!
Valper er ofte ikke stuerene rett fra oppdretter, og derfor kan det skje en del ulykker den første tiden. Vi anbefaler å finne en hundeseng med et trekk som kan vaskes; slik at du får mer glede av sengen i det lange løp.
Valpen feller også tenner, og har derfor et større tyggebehov som vi ikke alltid er oppmerksom på. Noen valper får ut behovet på sengen sin. (I mine øyne er det kanskje bedre enn å gjøre det på dine fine møbler?) Tenk derfor godt gjennom valget av stoff på hundesengen. Generelt gir tykkere stoff, mer solid hundeseng med en lengre levealder. :-)
- Hundebur.
Hvis du tenker på burtrening eller hvis du vet at oppdretter har trent på dette, er det lurt å ha et stabilt hundebur i huset fra starten for å fortsette det gode arbeidet. Hundeburet skal fungere som en trygg og solid hule hvor valpen kan trekke seg tilbake når den trenger ro eller hvile. Buret skal aldri brukes som straff, og må læres inn på en tålmodig og positiv måte for at hunden skal oppleve buret som trygt og godt.
Tisseunderlag er et enkelt og perfekt hjelpemiddel for valpen din til do-trening, da det ikke alltid er like lett å få med seg hver eneste gang de må ut å tisse eller gjøre fra seg. Disse underlagene absorberer stor mengde og er supre som underlag i reisevesker/reisebur og eventuelt i hundeburet.
Så fort valpen har hatt et lite uhell i huset er det greit å ha riktig vaskemiddel som urine off for å fjerne disse luktene. (Hvis du vasker med vanlig vaskemiddel vil man ikke få ut alle disse og i visse tilfeller vil lukten forsterkes for hunden, selv om vi mennesker ikke kjenner noe lukt. Det er derfor viktig å vaske med et egnet middel for urinfjerning slik at ikke hunden markerer igjen og igjen på samme sted)
- Leker.
Variasjon er nøkkelordet for en valp. Husk å ha noen tyggeleker som tau, gummileker med pigger som stimulerer kløende valpegommer/tenner. Koseleker som bamser, eller koseklut-leker faller også ofte veldig i smak hos de små. Kasteleker som ball, frisbee og andre stimulerende leker kan også være lurt å ha, de er bra for stimulering og aktivisering. Du bør ha kjøpt litt forskjellige leker så du har noe av hver «type» leke for å kunne variere og bli kjent med valpen din og finne ut hva akkurat ditt lille sjarmtroll liker best.
- Stelleutstyr.
Det varierer veldig fra rase til rase hva du trenger av pelspleie og stelleutstyr til din hund. Det er derfor lurt at du har satt deg godt inn i spesielle rasebehov før du får valpen i hus. Det er lurt å starte stelle-treningen tidlig nok, og en gylden regel er at alt den voksne hunden skal klare bør valpen bli kjent med. Det vil si at skal du pusse tenner på en voksen hund, bør den begynne å vennes til dette allerede som valp osv.
De viktigste stelle produktene alle hundeeiere bør ha er: klotang (evt. blodstopp pulver), tannbørste og tannkrem, karde, massasjebørste, flåttfjerner, pels-saks og kammer (for hunder med lengre pels.)
Er du i tvil på hva valpen din trenger er det bare å spørre oss, så hjelper vi i Dyresjappa deg gjerne videre.
Lykke til og gratulerer med valp!