Forside /  Degus bakgrunn, miljø og foring

Degus bakgrunn, miljø og foring

Litt bakgrunn om degus, hvordan den bør ha det som kjæledyr og hvordan degusen bør fóres.

Litt om Degusen:

Degusen kommer opprinnelig fra Chile og er i slekt med chinchillaen og marsvinet. Utseendemessig kan den minne om et ekorn uten buskete hale, og finnes i flere ulike farger og fargekombinasjoner.

Degus er dagaktive og sosiale, intelligente og nysgjerrige flokkdyr. Har du degus som kjæledyr bør du derfor alltid ha to eller flere sammen for at de skal trives, og for å forhindre formering bør de være av samme kjønn.

Hunndegusen kan bli kjønnsmoden ned i seks ukers alder, mens hannene blir kjønnsmodne mellom 3måneder og ett år. Hunndegusen går gravid i ca. 90dager, og på grunn av den lange drektighetsperioden blir ungene blir derfor født veldig «klare». Det tar ikke mange dager før de spiser og utforsker på lik linje som voksne deguser. Degusfedre hjelper moren å bygge rede før fødselen, og hjelper til å oppdra ungene etter de er født. De leker med ungene og lærer dem ulike ferdigheter. Degusunger er avvent mammen fra 5-6ukers alder.

Degusens levetid er ca 5-7år i fangenskap, og i sjeldne tilfeller kan de bli opp mot 10år eller mer. Det er derfor veldig viktig at du som deguseier er klar for ansvaret og forpliktelsene som følger med hele dyrets levetid.

 

 

Hvordan bør degusen ha det?

Deguser trenger så god plass som mulig for å trives optimalt. Et så stort bur som mulig er tingen, helst med masse mulighet til å klatre, grave og bevege seg over flere etasjer. De trenger masse sysselsetting og aktivitet for å ha det bra, og daglig tid til å løpe og bevege seg fritt utenfor buret på et degussikret rom.

Buret kan gjerne innredes med greiner å klatre på, hus og platåer av treverk, tunneller og rør å krype gjennom og løpehjul.

Degusen Bamse i tunnellen sin

For at degusene skal ha mulighet til å trekke seg tilbake hver for seg dersom de føler for det, bør man ha minst to hus dersom man har to deguser.Løpehjulet må minimum ha en diameter på 25cm og ha tett gulv og vegger så ikke halen kan komme i klem. Krangler degusene om løpehjulet, kan det være lurt å investere i et ekstra hjul også. De har masse energi de har behov for å få ut, og løpehjul er veldig viktig.

Bunnmaterialet bør være et tykt lag med støvfritt smådyrstrø ala Allspån, Carefresh eller Back 2 Nature. Buret bør rengjøres ca 1 gang i uken, og for å få vekk urinrester og lignende anbefaler vi en god burrens som Deep Clean.

Degusene må ha et sandbad med finkornet chinchillasand, da det er slik de rengjør pelsen sin. Et tungt og stort nok sandbad ala Chinchillabadekar er ideelt. Noen har det tilgjengelig i buret hele tiden, men om du ikke gjør det, bør de ha tilgang på det flere ganger i uken.

Deguser bør også ha mulighet til flere matskåler da de kan forsvare maten sin.

Degusenes burmiljø kan med fordel varieres og byttes på masse da degusene bare vil synes det er spennende å utforske alt det nye. Flere ulike leker, hus, tunneler og foringsmåter og stasjoner vil bare berike degusenes liv.

 

Foring av degus:

Deguser mangler evnen til å fordøye sukker, og kan utvikle diabetes hvis de ikke fores riktig. De trenger rikelig med godt høy hver dag, og et pelletsfor beregnet på degus. I og med at degus er et relativt uvanlig kjæledyr fortsatt i norge, kan det være vanskelig å finne deguspellets. Da kan du kjøpe marsvin og chinchillapellets og blande disse to.

Vann bør gis i drikkeflaske og vannet bør skiftes ut hver dag.

Vann, høy og pellets bør være tilgjengelig hele tiden.

Deguser kan av og til få grønnsaker i små mengder. Av grønnsaker kan man prøve å gi agurk,tomat,salat, brokkoli, stangselleri og blomkål med fler.

Tørkede urter kan gis som godteri og for variasjon, men sjekk for eventuelle sukkerholdige innhold.

Du bør være oppmerksom dersom du skal kjøpe «ferdiglagde» godbiter fra dyrebutikk. Sjekk ingrediensene nøye for sukkeringredienser, og hold deg unna frukt også. Godbiter basert på høy ala Oxbow Timothy treats kan være fine, men husk at dette er godis- og skal kun gis veldig sparsomt.

Nøtter og frø bør kun gis sjelden og i veldig små mengder.

Husk å ikke gi de frukt på grunn av sukkerinnholdet.

Degusenes tenner vokser hele livet, så det er viktig å tilby den nok av trygge ting å gnage på. Friske, usprøytede grener fra frukttrær (uten blader) er supert. Har du ikke tilgang på dette har Dyresjappa gode gren-erstatninger som for eksempel Excel gnawsticks eller JR Farm eple grener.

To deguser som koser hverandre

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top